Noorderdiep 126a
9521 BG Nieuw-Buinen
kvk.Meppel 04065540
btw NL8106.20.972.B.01
(0599) - 21 29 77
info@hofstrahulshof.nl
www.hofstrahulshof.nl
link naar Facebook pagina
First in Jeans te Groningen,

Monumentenomschrijving Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Inleiding
Het pand is markant gesitueerd op de hoek van de Herestraat tussen de Grote Markt en de Vismarkt, gebouwd in opdracht van G. Meddens in 1865 in een monumentale, rijk versierde classicistische bouwstijl. De huidige pui is aangebracht in 1891 evenals de erker op de eerste verdieping van de voorgevel. Het gebouw is thans in gebruik als kledingzaak.

Omschrijving
Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt drie bouwlagen onder een plat dak. De voorgevel is vijf raam traveeën breed; de zijgevel telt drie raam traveeën. De brede, hoge voorgevel is op de Herestraat georiënteerd. De verdiepingen zijn ongelijk in hoogte: een circa 4,5 meter hoge begane grond met houten winkelpui en daarboven twee verdiepingen met verdiept liggende vensters. De penanten in de borstwering van de pui zijn bekleed met natuursteen. De winkelpui heeft in hout uitgevoerde bovenlichten. Centraal in de pui bevindt zich een portiek met toegangsdeur. De pui wordt afgesloten door een omlopende cordonlijst met tandlijst. Op de penanten zijn in stuc zware consoles onder de ter plaatse risalerende cordonlijst aangebracht. Op de lijst staan penanten en een sierlijk hekwerk van gietijzer. Voor het midden travee op de verdieping is een rechthoekige erker met balustrade geplaatst. Rondom de acht ruits vensters is lijstwerk en een architraaf in stuc aangebracht. De gevels worden aan weerszijden afgesloten door gebosseerde stuc blokken, die van schijnvoegen zijn voorzien. De fors uitkragende bak goot wordt gedragen door stuc consoles. De gevel wordt beëindigd door een in hout uitgevoerde balustrade.

Wij hebben het pand al meerdere keren verbouwd, onderhouden en gerestaureerd. De verbouwen zijn intern geweest om de winkel "up-to-date" te houden. Het onderhouden en restaureren waren bedoelt om het pand te conserveren, zie onderstaande foto voor een impressie van het geheel.

Als u hieronder klikt op de verschillende links dan gaat u naar sites met aanvullende informatie:

site Rijksmonumenten.nl

foto interieur interieur foto vanaf grote markt zijde exterieur
Copyright © 2024 Hofstra Hulshof Bouw B.V.. All Rights Reserved. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden gepubliceerd zonder toestemming van Hofstra Hulshof Bouw B.V..

Wij maken gebruik van Google Analytics in een privacy vriendelijke setting, zie ons privacy beleid / disclaimer.
Google Analytics