Noorderdiep 126a
9521 BG Nieuw-Buinen
kvk.Meppel 04065540
btw NL8106.20.972.B.01
(0599) - 21 29 77
info@hofstrahulshof.nl
www.hofstrahulshof.nl
link naar Facebook pagina
Knols Koek te Groningen,

Knols Koek is bekend sinds de jaren vijftig. Het bedrijf is echter veel ouder. In 1923 kocht grondlegger Egge Knol een bakkerij aan het Zuiderdiep van bakker Bosman, die het bedrijf eerder overnam van bakker Afman. Knol had een complete bakkerij met brood, beschuit, roggebrood, koek en banket met, in navolging van zijn voorganger, als specialisme Echt Duitsch brood. Na de Tweede Wereldoorlog was daar geen belangstelling voor.
Vanaf de jaren vijftig ging Knol, inmiddels samen met zijn zoon Durandus, zich meer op koek toeleggen. Sinds eind jaren zestig is dit het enige product. Durandus Knol was toen directeur van de Fa. E. Knol & zoon. Egge Knol was intussen overleden.
In 1982 kwam Edwin Knol, zoon van Durandus, als derde generatie in de zaak. Hij volgde zijn vader in 1986 op als directeur. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit een van de bekendste koeknamen in de stad Groningen. Groninger koek was ondertussen al lang uitgegroeid van een plaatselijke lekkernij tot een van de iconen van de Groninger identiteit, samen met de Martinitoren.

In 1958 is de bakkerij verplaatst naar een voormalige wasserij aan het Hoendiep, maar de zaak aan het Zuiderdiep bleef als winkel in gebruik. Aanvankelijk had dit huis er net zo uitgezien als beide buurpanden, maar in 1937 werden winkel en bovenwoning ingrijpend verbouwd onder architectuur van Harm Eltje Nienhuis uit Uithuizermeeden. In 1962 werd de winkel intern vergroot. In 1988 verklaarde de gemeente Groningen het pand met de gevel in Amsterdamse school stijl tot een gemeentelijk monument van jonge bouwkunst.

De Bakkerij aan het Hoendiep hebben wij mogen uitbreiden met een opslagloods. Echter kort nadat deze loods in gebruik is genomen is het gehele pand afgebrand. Hetgeen voor een ieder een enorme domper was. Vervolgens konden wij opnieuw beginnen en moest het bestaande ook geheel verbouwt c.q. vernieuwd worden.
De buitenzijde met name de voorgevel is in "oude luister" herstelt en de binnenzijde is getransformeerd tot een moderne bakkerij, waarbij het kantoor en de winkel in oude glorie herstelt zijn, zie onderstaande foto's voor een impressie van het geheel.

Als u hieronder klikt op de verschillende links dan gaat u naar sites met aanvullende informatie:

site Knols Koek

foto achterzijde na brand achterzijde na de brand foto bouw bijna gereed 1 casco bijna gereed foto bouw bijna gereed 2 casco bijna gereed foto bouw bijna gereed 3 casco bijna gereed foto bouw bijna gereed 4 lichtkoepels aangebracht foto nieuwe aanbouw achterzijde bijna klaar aanbouw casco gereed foto authentiek plafonds weer aangebracht authentiek plafond foto opbouw oven oven in aanbouw foto voorgevel gereed 1 voorzijde gereed foto voorgevel gereed 2 entree gereed
Copyright © 2024 Hofstra Hulshof Bouw B.V.. All Rights Reserved. Alle rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden gepubliceerd zonder toestemming van Hofstra Hulshof Bouw B.V..

Wij maken gebruik van Google Analytics in een privacy vriendelijke setting, zie ons privacy beleid / disclaimer.
Google Analytics